Betrokken en zorgvuldig

Cavia’s zijn bijzonder sociale dieren die ongelukkig worden als ze alleen moeten leven. Twee volwassen mannetjes in één hok kunnen gaan vechten, maar als ze van jongs af aan samen opgegroeid zijn gaat het vaak goed. Zeker als ze gecastreerd worden. Als een cavia in combinatie met een konijn gehouden wordt is het een goed idee om een speciale schuilplek voor de cavia te maken of te kopen, waar het konijn niet in kan komen. Een soort tunnel met twee ingangen zorgt er dan voor dat de cavia nooit opgesloten zit.

Cavia’s zitten graag ergens onder, zodat ze zich veilig voelen. Alle dieren moeten voldoende ruimte hebben en genoeg wegloopmogelijkheden. Cavia’s willen graag de hele dag bezig zijn, vooral met zoeken naar voer. Daarom is het verstandig ze gevarieerd te voeren om te voorkomen dat ze zich vervelen. Ze zijn er erg blij mee als ze regelmatig uit de kooi mogen zodat ze lekker rond kunnen scharrelen.

Cavia’s kunnen in de tuin gehouden worden, maar in Nederland kan het ‘s winters buiten té koud worden. Zet ze dan bijvoorbeeld in de schuur of bijkeuken. In de zomer moeten ze beschermd worden tegen overmatige zon, anders kunnen ze oververhit raken. Zorg er dan voor dat er altijd schaduwplekken zijn.